Вентиляція м'ясокомбінатів в Україні

сертификатДля забезпечення необхідних параметрів повітря (температурних, вологості і т.п.) при виробництві використовується вентиляція м'ясокомбінату.

  • Обсяг припливного повітря для м'ясокомбінату (приміщень для виробництва) обчислюється, в залежності від балансу тепла і вологи в даному приміщенні. Як правило, на м'ясокомбінатах переважає тепло і спостерігається підвищена вологість повітря, що можна усунути за допомогою монтажу припливно-витяжної вентиляції.

Виділення тепла може бути компенсовано за рахунок роботи холодильного обладнання, за винятком тих приміщень, де працює значна кількість співробітників. Обсяг припливного повітря для таких приміщень повинен бути розрахований відповідно до вимог санітарних норм.

Дані щодо повітрообміну зазвичай виходять з технологічної частини проекту, яка, в свою чергу, залежить від мікробіологічних аналізів.

Виняток становлять приміщення, призначені для сушіння м'яса і сирокопченостей, для яких розроблені найсуворіші вимоги.

Санітарні правила для м'ясної промисловості були розроблені ще в 1985 році, головним державним санітарним лікарем.

Згідно з цими нормами, вентиляція м'ясокомбінату забезпечується наступними умовами

  • Система механічної припливної вентиляції повинна забезпечувати приплив свіжого повітря в приміщення з відкритим технологічним процесом
  • При цьому забір повітря повинен здійснюватися в найбільш чистій зоні
  • Припливно-витяжна вентиляція повинна комбінуватися з природною аерацією, особливо там, де відбувається підвищене виділення парів і тепла
  • Прочищення повітропроводів і вентиляційних каналів повинні проводитися не рідше, ніж 1 раз на рік

У нормах також прописані окремі вимоги до опалення на м'ясокомбінатах.

Ці вимоги залежать від вимог до виробництва м'ясних продуктів.

Проектування вентиляції м'ясокомбінату і підбір відповідного обладнання можуть виконати фахівці компанії Профінстал.